ĐAKONSKO REĐENJE U MOSTARU

Na blagdan svetog Stjepana Prvomučenika, u ponedjeljak 26. prosinca 2016., u samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla na večernjoj svetoj misi u 18 h, mons. Ratko Perić podijelio je sveti red đakonata kandidatu Hercegovačke franjevačke provincije.

Novoređeni đakon je:

  • fra Augustin Čordaš, župa Marija Majka Crkve, Mostar

U koncelebraciji s biskupom su bili fra Miljenko Šteko, provincijal, gvardijan fra Danko Perutina, župnik fra Bože Milić, te oko 30 svećenika. Na samom početku mise biskup Ratko je pozdravio sve nazočne i čestitao Božić i blagdan sv. Stjepana.

Evanđelje je čitao fra Alen Pajić, a nakon toga je prozvan kandidat za sveti red. Zatim je slijedilo njegovo predstavljanje čitanjem kratkog životopisa, nakon čega je biskup Ratko svim prisutnima, a posebno novoređeniku uputio prigodnu homiliju ističući kakve đakone Crkva traži. Na kraju je pozvao fra Augustina da bude na borbenoj liniji kao sv. Stjepan: u molitvi, u propovijedanju i u posluživanju oko stola, a posebno u spremnosti svjedočiti za Krista – do krvi!

Nakon homilije uslijedili su upiti ređeniku, litanije Svih Svetih koje je otpjevao fra Antonio Šakota, a koje je đakon molio prostirući se na pod, blagoslovna molitva i polaganje ruku. Nakon obreda ređenja, novom đakonu u oblačenju đakonske odore – dalmatike – pomogao je župnik fra Bože Milić. Zatim je primio evanđelistar – knjigu Evanđelja, a potom je pristupio oltaru prinoseći darove za euharistijsku službu.

Na kraju svetog misnog slavlja provincijal fra Miljenko je zahvalio Biskupu što je zaredio novog đakona, a izraze radosti i čestitanja uputio je obitelji novog đakona, te novoređeniku i svima koji su ga pratili na putu do oltara. Istaknuo je kako smo svi dobili obilje milosrđa, zato je važno da sami dijelimo to milosrđe. To je posebno poželio fra Augustinu u njegovoj novoj službi kao đakon.

Nakon lijepog i skladnog liturgijskog slavlja koje je uveličao župni zbor, kao i skladna liturgijska asistencija novaka pod vodstvom fra Antonia Šakote i don Marina Skendera, upriličena je u samostanskoj dvorani zakuska za svećenike, časne sestre, te obitelj i rodbinu novoređenika.

redenje-8

redenje-7

redenje-3