EUHARISTIJSKO SLAVLJE NA KOŠEVU

Na Svetoj misi sudjeluje oko 65 tisuća vjernika

Papa Franjo je na stadionu Koševo započeo euharistijsko slavlje na kojem sudjeluje oko 65 tisuća vjernika, od kojih oko 23 tisuće iz Hrvatske.

U koncelebraciji s papom Franjom na Misi na Olimpijskom stadionu Koševo je pet kardinala, 35 (nad)biskupa, te više od sedamsto svećenika. Uz domaćina kardinala Vinka Puljića, nazočni su i kardinali Pietro Parolin, Jean-Louis Tauran, Kurt Koch i Josip Bozanić.

U koncelebraciji su i apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto, te nadbiskupi Giovanni Angelo Becciu, Ivan Devčić, Stanislav Zore, Marin Barišić, Đuro Hranić, Želimir Puljić i Stanislav Hočevar, te nadbiskup u miru Marin Srakić.

U koncelebraciji su i biskupi Franjo Komarica, Ratko Perić, Tomo Vukšić, Mate Uzinić, Antun Škvorčević, Janos Penzes, Đura Džudžar, Nikola Kekić, Juraj Jezerinac, Josip Mrzljak, Vjekoslav Huzjak, Makarios Tewfik, Egidije Živković, Ladislav Nemet, Ante Ivas, Vlado Košić, Mile Bogović, Ivica Petanjak, Kiro Stojanov, Đuro Gašparović, Dražen Kutleša, Jurij Bizjak i Metod Pirih, te pomoćni biskupi Pero Sudar, Marko Semren i Thomas Löhr. Među više od sedamsto svećenika su i provincijali fra Lovro Gavran OFM, fra Miljenko Šteko, OFM i o. Ante Tustonjić, SJ.

Za ovu prigodu je izabran obrazac mise “Za mir i pravdu” i pripadajuća čitanja. Misa zbog svoje svečanosti ima slavu, a zbog patničke povijesti na bosanskohercegovačkim prostorima ima i vjerovanje; a sve je obilježeno bijelom liturgijskom bojom.

Združeni zbor koji čini 1650 pjevača članova 18 zborova s područja Vrhbosanske nadbiskupije, 15 iz Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, 10 iz Banjalučke biskupije, devet zborova iz Hrvatske, među kojima je i Redovnički Band aid, te Ekumenski muški zbor beogradske katedrale. Oni izvode VIII. koralnu „Anđeosku” misu. Ravnatelj liturgijskog pjevanja i zborovođa je vlč. Marko Stanušić. Pratnja je puhački orkestar Oružanih snaga BiH čiji je voditelj pukovnik Tomo Sušec a za orguljama je Danijel Žontar. (kta/ika)