HODOČAŠĆE FRANJEVAČKIH NOVAKA U ASIZ

HODOČAŠĆE FRANJEVAČKIH NOVAKA JUŽNOSLAVENSKE KONFERENCIJE U ASIZ, 27. TRAVNJA – 02. SVIBNJA 2017. 

Redovito hodočašće franjevačkih novaka Južnoslavenske konferencije održalo se ove godine od 27. travnja – 02. svibnja. Ovaj put organizator hodočašća bila je Provincija Bosne-Srebrene, pod vodstvom meštra fra Marinka Baotića.
Okupivši se već 26. travnja na Trsatu, gdje smo prenoćili, nas dvadeset i osam novaka s našim odgojiteljima krenuli smo za Asiz u ranim jutarnjim satima. Prije polaska pridružili su nam se i dva novaka trećega franjevačkog reda glagoljaša zajedno sa njihovim odgojiteljem.
U Asiz smo stigli u četvrtak, 27. travnja, u poslijepodnevnim satima, u kuću Franjevačkih sestara Marijinih misionarki, koja je odmah blizu Porcijunkule.
One su nas lijepo dočekale i rasporedile nas po sobama. U samom Asizu su nam se priključili i novaci Albanske provincije, kojih je trojica. Smjestivši se, otišli smo posjetiti crkvu sv. Damjana gdje smo i proslavili sv. Misu.
Narednih dana smo posjetili i obilazili i ostala svetišta vezana uz Franjin život: Greccio, Rivotorto, La Forestu, Fonte Colombo, Carcere, te sami grad Asiz.
U La Foresti smo se susreli sa zajednicom „Mondo X“, koja je tu već godinama, i njihov voditelj nas je tom prilikom upoznao sa samom zajednicom i njezinim radom.
Nedjeljni dan smo imali slobodan za razgledavanje grada Asiza, imajući pri tom priliku vidjeti sve crkve i svetišta vezane uz sv. Franju i sv. Klaru, gdje bih posebno istaknuo Franjin grob na kojem smo slavili jutarnju sv. Misu.
Pred sami kraj našega hodočašća došli smo na La Vernu, gdje je naš sveti otac Franjo primio svete rane. Tamo su nas dočekala i ugostila naša franjevačka braća, te smo ondje i prenoćili.
U utorak jutro pozdravili smo se s braćom Albanske provincije, te pošli s La Verne prema Padovi, gdje smo posjetili baziliku sv. Ante Padovanskog i svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića.
Uvečer smo stigli na Trsat gdje smo i započeli naše hodočašće i ostali još jednu noć, te  smo se iduće jutro oprostili jedni od drugih i krenuli natrag u svoje provincije.
Zahvalni Bogu na ovom hodočašću i svima onima koji su nam to omogućili i organizirali.
Bilo je zaista posebno iskustvo hoditi stopama sv. Franje i čuti mnogo toga o njemu iz perspektive samih mjesta gdje je on provodio svoj život. Neka nam sv. Franjo i sv. Klara pomognu svojim zagovorom da ovo hodočašće u nama rodi plodove za budućnost.
Budući da je ovaj naš posjet franjevačkim mjestima bio svojevrsna duhovna obnova, a ne samo izlet, naše putovanje bilo je obučeno u ruho molitve, liturgijskih slavlja na mjestima koja smo posjetili i osobnim susretom s Gospodinom kroz prizmu njegovog velikog službenika, našeg serafskog oca Franje.

fra Đuro Ravenšćak, novak

IMG_0998IMG_4318