OBILJEŽAVANJE 120. GODIŠNJICE ROĐENJA FRA DR. BRANKA MARIĆA

MUZIČKA AKADEMIJA UNIVERZITETA U SARAJEVU

KONFERENCIJA POVODOM OBILJEŽAVANJA 120. GODIŠNJICE ROĐENJA PRVOG BOSANSKOHERCEGOVAČKOG ETNOMUZIKOLOGA FRA DR. BRANKA MARIĆA

ČETVRTAK, 15. PROSINCA 2016. 11.00 SATI

Institut za muzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i Hercegovačka franjevačka provincija Mostar objavili su Zbornik radova u čast 120-godišnjice rođenja prvog bosanskohercegovačkog etnomuzikologa fra dr. Branka Marića. ICTM Nacionalni komitet u Bosni i Hercegovini i Hercegovačka franjevačka provincija organizirali su jednodnevni Naučni skup na kome su autori  predstavili svoje radove objavljeni u Zborniku. Skup je održan u četvrtak 15.12.2016. godine u prostorijama Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, Josipa Stadlera 1/II (mala dvorana) s početkom u 11,00 pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo.

Sadržaj naučnog skupa bio je slijedeći:

11,00 – kratki program u izvođenju ansambla Etnoakademik

            pozdravna riječ organizatora: o. provincijala fra Miljenka dr. Šteke i dr. prof. Jasmine       Talam.

U svom je pozdravnom nastupu o. Provincijal rekao slijedeće:

Poštovani i cijenjeni skupe!

Kao što je iz same najave jasno povod našem okupljanju na Institutu za muzikologiju i etnomuzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu je naučni skup u čast 120- godišnjice rođenja (1896. – 2016.) prvog bosanskohercegovačkog etnomuzikologa fra Branka dr. Marića i osamdesete obljetnice njegovog znanstvenog rada – diseratacije (1936. – 2016.).

Fra Branko Marić je član Hercegovačke franjevačke provincije, i kao što ćete vidjeti iz izlaganja koja slijede, uz diplomirani studij teologije, fra Branka je zanimala glazba, posebno etnoglazba, kao i etnografija, te je u Beču završio i glazbeni fakultet kao i znanstveni rad na temu Die Volksmusik Bosniens und der Hercegowina. Naime, on je status doktora znanosti stekao izučavajući gangu.

On je uistinu bio zaboravljen i gurnut u stranu, iako je na polju etnomuzikologije dao djela na zavidnoj znanstvenoj razini. Da je ponovno otkriven imamo zahvaliti profesoricama  dr. Jasmini Talam i dr. Tamari karači-Beljak. I ja im se ovom prigodom uistinu od srca zahvaljujem u ime cijele Hercegovačke franjevačke provincije. Znam da se to sve dogodilo na relaciji spomenutih profesorica i našega fra Ante, i da je ta znanstvena razmjena dovela do ovoga simpozija i Zbornika. Vrlo sam rado na prijedlog Muzičke akademije prihvatio suradnju na ovom projektu.

Fra Ante i profesorica Jasmina Talam došli su do fra Brankove doktorske radnje, te se nadam da ćemo je uskoro imati prevedenu s izdašnim opisom i vrednovanjem. S Božjom pomoći ćemo to slijedeće godine publicirati u nakladničkom nizu Hercegovačke franjevačke provincije i Franjevačke knjižnice Mostar RECIPE.

Iskreno Čestitam organizatoru, zahvaljujem svim sudionicima i autorima Zbornika, i još jednom zahvaljujem profesoricama dr. Jasmini Talam i dr. Tamari Karači-Beljak!

11,15-11,35

fra Ante Marić, Hercegovačka franjevačka provincija, Mostar

Fra Branko Marić đak i profesor Franjevačke klasične gimnazije na Širokom Brijegu

11,35-12,05

Jasmina Talam, Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu

Fra Branko Marić, začetnik bosanskohercegovačke etnomuzikologije

12,05-12,25

Lana Paćuka, Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu

Josip Vancaš arhitekt koji je gradio muzički život Sarajeva s kraja 19. i početka 20. stoljeća

12,25-13,00 Pauza

13,00-13,20

Refik Hodžić, Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu

Franjo Maćejovski i njegove rukoveti – harmonijski aspekti

13,20-13,40

U ime Fatime Hadžić Lana Paćuka, Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu

Klemens Menšik: zaboravljeni sarajevski pijanista

13,40-14,00

U ime fra Stanka Mabića fra Ante Marić, Hercegovačka franjevačka provincija, Mostar

Franjevci i glazbena baština Hercegovine

14,00-14,20

Tamara Karača Beljak, Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu

Vinko Krajtmajer – U potrazi za estetikom zvučnosti  

14,20-15,00

Diskusija i zaključci

Sve se dogodilo na sjajnoj akademskoj razini. Profesorice Jasmina Talam i Tamara Karača Beljak svojim su znanstvenim pristupom i velikim trudom našemu fra Branku Mariću vratili ono znanstveno priznanje koje mu je bilo prešućeno i on u znanstvenim krugovima zaboravljen. Konferenciji su svojim nazočnošću podržali dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu  prof. dr. sc. Darko Tomašević, dekan prof. dr. Senad Kazić Muzičke akademije, tajnica Lamija Selman, te drugi profesori i studenti Akademije.

img_1750img_1751img_1754