Poštanska marka fra Branka Marića (Marijića)

Hercegovačka franjevačka provincija i Franjevačka knjižnica Mostar u suradnji s HP Mostar izdali su poštansku marku fra Branka Marića (Marijića)

Izdanje prigodne poštanske marke „Svjetski dan glazbe – Dr. fra Branko Marić (Marijić)“ sjećanje je na prvog bh. etnomuzikologa koji je dao veliki doprinos na polju glazbene umjetnosti BiH, posebno na polju autohtone glazbe.

Fra Branko (Mate) Marić se rodio 27. srpnja 1896. u živopisnom mjestu Vrdi na obroncima planine Čabulje što se strmoglavljuje u kanjon rječice Drežanjke i plahe Neretve. Nakon završene pučke škole odlazi na Široki Brijeg učiti za fratra. Tu završava gimnaziju, teologiju započinje u Mostaru i nastavlja u Ljubljani. U Beču završava za nastavnika glasovira 1935., a dvije godine kasnije, također u Beču, doktorirao je na temu „Die Volksmusik Bosniens und der Herzegovina“. Za svećenika je zaređen u Ljubljani 29. lipnja 1922. Fra Branko se bavio proučavanjem pučke glazbe i glazbala, etnografijom te je utemeljitelj etnografske i numizmatičke zbirke u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji na Širokom Brijegu. Godine 1945. je emigrirao i u izgnanstvu ostao do kraja svoga života. Umire u Zürichu (Švicarska) 2. svibnja 1974. Njegovi su posmrtni ostaci, po njegovoj zaživotnoj želji, preneseni u Hercegovinu i sahranjen je u Mostaru u franjevačkoj grobnici na Šoinovcu. Najzaslužnija za fra Brankovo ponovno otkriće i vrednovanje je dr. Jasmina Talam sa svojim suradnicima s Instituta za etnomuzikologiju Muzičke akademije u Sarajevu. U Zborniku radova „U čast 120-godišnjice rođenja prvog bosanskohercegovačkog etnomuzikologa fra dr. Branka Marića“ (nakladnici Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu i Hercegovačka franjevačka provincija) dr. Talam naglašava: „Njegova etnomuzikološka promišljanja, većim dijelom potvrđena i tokom kasnijih istraživanja, utrla su put bosanskohercegovačkoj etnomuzikologiji.“ (Fra Ante Marić)

Hrvatska pošta d.o.o. Mostar izdala je prigodnu poštansku marku u arku od 8 maraka + 2 vinjete i 1 samoljepivu marku, žig i omotnicu prvoga dana (FDC).

Autor: Marin Musa
Veličina: 25,56 x 35,50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje češljasto: 14
Tisak: Zrinski d.d. Čakovec i Agens d.d. Zagreb
Datum izdavanja: 21. 6. 2017.
Vrijednost: 2,70 KM
Naklada: 70.000 komada  (20.000 u arku i 50.000 komada samoljepive marke)
Arak: 8 maraka + 2 vinjete i samoljepiva marka tiskana u roli i pakirana u prigodne kutije od po 100 komada maraka

 

danglazbe2017arakdanglazbe2017