SUSRET FRANJEVAČKIH NOVAKA HRVATSKE, BOSNE I HERCEGOVINE U VISOKOM

Proteklih dana, točnije 15.-18. rujna u Visokom je održan susret franjevačkih novaka.

Domaćin susreta ove godine bili su franjevački novaci provincije Bosne Srebrene.

Okupljanje sudionika susreta bio je u franjevačkom samostanu sv. Bonaventure u Visokom gdje smo bili i smješteni. 

Nakon okupljanja imali smo bratsko druženje i upoznavanje, a zatim je svaki novicijat predstavljao svoju provinciju i način rada u novicijatu. Na susretu je sudjelovalo trideset novaka i četiri meštra iz pet provincija (Zagrebačke i Zadarske provincije s Trsata, Splitske s Visovca, Bosanske s Gorice, te Hercegovačke s Humca). 

Drugoga dana nakon jutarnje molitve zaputili smo se u obilazak bosanskih samostana, a posjetili smo i samostan sestara klarisa u Brestovskom gdje smo slavili svetu misu.

U samostanima smo obilazili muzeje i slušali fratre koji su nam prepričavali mukotrpnu povijest samostana i težak život fratara i cijelog kršćanskog puka u tom vremenu. Obišli smo franjevački samostan u Kreševu, Kraljevoj Sutjesci i Fojnici, gjde smo i ručali. U večernjim satima nakon večere u Visokom družili smo se uz šetnju i nogomet na samostanskom igralištu, a zatim se povukli u svoje sobe na počinak.

Sutradan smo obišli Sarajevo. Posjetili smo samostan sv Ante na Bistriku, katedralu Srca Isusova, prošetali Baščaršijom, te posjetili provincijalat Bosne Srebrene gdje smo imali svetu misu i ručak. Na putu prema Franjevačkoj teologiji u Nedžarićima posjetili smo crkvu na Dobrinji i Vrelo Bosne. U Nedžarićima smo imali svečanu večernju molitvu s bogoslovima, a nakon molitve bratsko druženje uz roštilj i pjesmu.

Zadnji dan našega susreta proveli smo u novicijatu Bosne Srebrene (Samostan sv. Petra  i Pavla, Gorica-Livno). Nakon ugodne dobrodošlice i kratke okrijepe zaputili smo se u crkvu gdje smo s narodom slavili sv. misu.

Susret smo završili ručkom i razgledavanjem muzeja.

Na početku susreta bili smo radosni, a rastali smo se još radosniji. A sve to zbog bratske ljubavi, potpore, suosjećanja, jer čovjek živi koliko ljubi!

                                                                                                    dscn1261 dscn1351 dscn1379