100 GODINA ŽUPE PRESVETOGA SRCA ISUSOVA U MILWAUKEEJU

100 GODINA ŽUPE PRESVETOGA SRCA ISUSOVA U MILWAUKEEJU
lis 21 2017 Miriam

Hrvatsku župu Srca Isusova u američkom gradu Milwaukee u državi Wisconsin utemeljio je fra Placid Belavić 1917. godine. Godine 1927. otvorena je i katolička škola. Udaljenom oko 160 km od Chicaga u ovom gradu dakle sto godina djeluje hrvatska zajednica. Iako puno manja od one u Chicagu, ova hrvatska zajednica uvijek je bila inspirativno aktivna, složna i vrlo uspješna. Hrvatska župa je središnje mjesto okupljanja 9 hrvatskih udruga grada Milwaukeeja.

U nedjelju 8. listopada svečano je slavljena 100. godišnjica ove ugledne župne zajednice. Svečano misno slavlje je predvodio nadbiskup Milwaukeeja, Jerome Listecki uz koncelebraciju hrvatskih franjevaca na čelu s kustosom fra Jozom Grbešom i župnikom fra Ivanom Strmečki. Nadbiskup je izrazio veliku zahvalnost hrvatskim franjevcima na odanu služenju ovoj zajednici kao i svim župljanima koji s ponosom pripadaju ovoj župi. Na svečanom banketu pred više od 350 ljudi obnovljena su povijesna sjećanja. Ugodan program koji su vodili gospodin Damir Braovac i gospodična Ivona Macan bijaše hod riječju i pjesmom kroz godine protekle. Gradonačelnik grada Milwaukee gosp. Tom Barrett obraćajući se skupu izrazio je zahvalnost za postojanje ove zajednice na čija misna slavlja je i on kao dijete često dolazio. Gradski vjećnik gospodin Michael Murphy, čiji otac je igrao u poznatom nogometnom klubu “Hrvatski orlovi” pročitao je svečanu deklaraciju grada u čast stoljetnog postojanja ove župe. “Hrvatska tamburica bura” i hrvatski glazbeni sastav pobrinuli su se za ugodnu glazbu.

Svoju zahvalnost izrazili su i svećenici koji su djelovali na ovoj župi: fra Pavao Maslać, fra Lawrence Frankovich, fra Stjepan Bedeniković i fra Stipe Renić. Na kraju slavlja gospođa Fisher u ime Odbora i župnik fra Ivan Strmečki iskazali su srdačnu riječ zahvalnosti.

Duhovnost

Bazilije S. Pandžić, HERCEGOVAČKI FRANJEVCI – sedam stoljeća s narodom

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG

FRANJEVAČKI IZVORI

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA