DOŽIVOTNI ZAVJETI FRA LUKE ĆORIĆA

Fra Luka Ćorić
svibnja 27 2019 Miriam

U utorak, 21. svibnja, u Hrvatskoj Katoličkoj Misiji Bl. Alojzija Stepinca u Chicagu naš bogoslov fra Luka Ćorić položio je svoje svečane-doživotne zavjete poslušnosti, siromaštva i čistoće u Redu Manje Braće. U ime o. Provincijala fra Miljenka, Zavjete je primio o. Kustos fra Jozo Grbeš, koji je predvodio misu u koncelebraciji sa župnikom fra Dražanom Borasom i još 15 svećenika. Za ovu prigodu okupila su se braća iz Chicaga i Milwaukeaa, ali i fra Marko Puljić sa Norvala, fra Miro Grubišić iz Kitchenera te fra Nikola Pašalić iz New Yorka.

Propovijed je uputio prof. dr. Richard Fragomeni, rektor svetišta Gospe od Pompeja i profesor liturgike i homiletike na Catholic Theological Union u Chicagu gdje studiraju naša mlada braća. Poželio je zavjetovaniku da uvijek ucijepljen na Trs života, na Gospodina Isusa, donosi plodove svetosti u vlastitome životu i životu ljudi kojima je poslan. Ponovio je nekoliko puta na hrvatskome jeziku onaj redak iz obreda zavjetovanja „predajem se svim srcem ovome bratstvu“, naglasivši kako jedino predanje srca vodi u radost života.

Na koncu svete mise, prije svečanoga blagoslova, ostali smo u tišini i sjećanju na našu pobijenu braću, moleći ih za njihov zagovor, a onda smo u pjesmi dali Bogu hvalu jer nas je našao dostojnima hoditi stazama koje su nam oni ostavili u naslijeđe.

Liturgiju su organizirali naši bogoslovi fra Stipe Rotim i fra Lovro Šimić, te dijecezanski bogoslov iz Misije Bl. Stepinca Marko Čuljak, a zbor Hrvatske Katoličke Misije Bl. Alojzije Stepinac pod ravnanjem gospođice Mihaele Kovačević predvodio nas u lijepome pjevanju. Iza svete mise župljani su pripremili okrjepu i druženje kao svoje hvala fra Luki koji od dolaska u Chicago, uz studij, djeluje u Misiji kao voditelj zbora.

Bilo je uistinu prelijepo vidjeti dupkom punu veliku i prostranu crkvu Bl. Stepinca prepunu našeg vjernog puka iz svih hrvatskih Župa iz Chicaga i Milwaukeea. Ljubav koju mi fratri pokušavamo dijeliti sa našim iseljenicima ovdje na obalama jezera Michigan, daleko od Domovine, nikada ne prođe neuzvraćeno. Veliki je to znak i svjedočanstvo koje nas vodi u zahvalnost onima koji su ovaj narod služili prije nas. Bijaše nam tako svima ova večer na radost, zahvalnost i ponos.

fra Antonio Musa

Duhovnost

POTVRĐENO PRAVILO FRANJEVAČKOG REDA

GENERALNE KONSTITUCIJE REDA MANJE BRAĆE

GENERALNI STATUTI REDA MANJE BRAĆE

Bazilije S. Pandžić, HERCEGOVAČKI FRANJEVCI – sedam stoljeća s narodom