Fra Miljenko Šteko izabran za predsjednika UFME

lis 22 2019 Miriam

IKA - Fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije iz Mostara na generalnoj skupštini UFME (Unija Manje braće Europe) izabran je za predsjednika te Unije koja okuplja franjevačke provincijale svih europskih zemalja.

U Palermu je od 14. do 19. listopada održana XIV. generalna skupština UFME – (Unio Fratrum Minorum Europae – Unija Manje braće Europe). Cjelokupni program odvijao se na tri službena jezika: talijanskom, španjolskom i engleskom. O temi “Sekularizacija danas u Europi” govorili su istaknuti stručnjaci s europskih sveučilišta, a svoju pastirsku i bratsku riječ sudionicima je uputio i nadbiskup Palerma mons. Corrado Lorefice.

U izbornom dijelu, za predsjedanje ovom krovnom franjevačkom Unijom u Europi sudionici su izabrali, u novome mandatu, fra Miljenka Šteku, provincijala Hercegovačke franjevačke provincije iz Mostara. Za potpredsjednika je izabran fra Claudio Durighetto (Italija). Uz njih, članovi stalnoga Vijeća UFME su provincijali fra Michel Laloux (Francuska), fra Juan María Martínez de Ilarduya (Španjolska) i fra Bernard Marciniak (Poljska). Generalni tajnik je fra Miguel de la Mata (Španjolska).

Franjevački provincijali (OFM) svih europskih zemalja, zajedno s generalnim definitorima iz Europe, u kojoj djeluje više od šest tisuća franjevaca, sastaju se svako dvije godine u nekome od europskih gradova kako bi razmijenili iskustva te odredili smjernice budućeg djelovanja u skladu s vlastitom karizmom. U Bruxellesu, gradu u kojem se nalaze središnje institucije EU, ova franjevačka Unija ima svoje predstavništvo.

Duhovnost

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG

FRANJEVAČKI IZVORI

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE