Mlada misa fra Dragana Bolčića

Mlada misa fra Dragana Bolčića
srp 11 2019 Miriam

U nedjelju, 7. srpnja 2019. godine, u župnoj crkvi sv. Jakova apostola st., u Međugorju u 11 sati svoju je Mladu misu proslavio fra Dragan Bolčić, član naše Provincije. Prije početka samoga euharistijskog slavlja mladomisnika su blagoslovili njegovi roditelji Željko i Vesna.

Mladomisnik je euharistijsko slavlje predslavio u suslavlju s provincijalom dr. fra Miljenkom Štekom, propovjednikom fra Sretanom Ćurčićem, svojim kolegama mladomisnicima: fra Nikolom Jurišićem i fra Robertom Pejičićem te uz još desetak svećenika. Kao što je spomenuto, mladomisniku je propovijedao fra Sretan Ćurčić, definitor Provincije i gvardijan franjevačkog samostana u Duvnu. Fra Sretan je svoju homiliju podijelio u četiri dijela: sloboda i radost fratra, mistika i ljepota svećenika, molitva za svećenička i duhovna zvanja te riječi mladomisniku. Kroz nju je protkao izvornu franjevačku misao nadahnutu životom i djelom sv. Franje. Mladomisnika je pozvao da svoju radost i snagu pronalazi u školi Kristova križa. Između ostaloga je kazao: Poput sv. Franje razmišljaj o Kristovu križu i životu, i vratit će ti se osmijeh na lice. A onda taj osmijeh pružaj ljudima. Neka ljudi u tebi vide i osjete blagost i strpljivost, nasmijanost i radost. Imaj sućuti i razumijevanja za mlade i za stare. Sve ti ovo može dati samo Krist koji te je i pozvao.

Nakon popričesne molitve uslijedili su pozdravi mladomisniku. Prvi je mladomisnika, u odsutstvu župnika fra Marinka Šakote, pozdravio fra Dragan Ružić, definitor i župni vikar u župi Međugorje (rodom iz konjičkoga kraja kao i mladomisnik). Fra Dragan je kazao: Poznajući te, tebi su osobito dragi euharistija i Blažena Djevica Marija. Neka te u svemu prati Božji blagoslov i sreća! Neka te čuva beskrajna ljubav Nje, Kraljice svećenika i Kraljice mira! Svi te volimo! Ad multos annos, fra Dragane!

Nakon toga je mladomisnika pozdravio provincijal dr. fra Miljenko Šteko. On je govorio o svećeništvu kao kući kojoj su sakramentom svetoga reda samo udareni temelji. Pozvao je mladomisnika hrabro kročiti naprijed. Na koncu se i sâm mladomisnik obratio Kristovim vjernicima. Spomenuo se svojih dječačkih želja za oltarom, zahvalio svima koji su obilježili njegov život te je nakon zahvale pozvao svoje kolege mladomisnike da vjernicima udijele mladomisnički blagoslov.

Na euharistijskom slavlju pjevao je veliki župni zbor pod ravnanjem s. Irene Azinović uz orguljašku pratnju fra Zvonimira Pavičića. Liturgijsku asistenciju vodili su bogoslovi naše Provincije pod vodstvom ceremonijara fra Renata Galića. Slavlje je nastavljeno u svadbenom salonu Afrodita na Sretnicama.

Duhovnost

Bazilije S. Pandžić, HERCEGOVAČKI FRANJEVCI – sedam stoljeća s narodom

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG

FRANJEVAČKI IZVORI

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA