NOVA BIOGRAFIJA PAPE EMERITUSA BENEDIKTA XVI.

Mein Leben
svibnja 12 2020 Miriam

Biografija „Mein Leben – Moj život“, koja je ovih dana objavljenja u Njemačkoj, pobudila je veliko zanimanje ne samo u medijima, već i u široj javnosti

Biografija pape emeritusa Benedikta XVI. „Mein Leben – Moj život“, koja je ovih dana objavljenja u Njemačkoj, pobudila je veliko zanimanje ne samo u medijima, već i u široj javnosti. Englesko i talijansko izdanje predviđeno je u rujnu.

Na oko 1.100 stranica Peter Seewald opisuje, na temelju niza razgovora što ih je vodio u više navrata s papom Benediktom, brojne pojedinosti iz njegova života od mladenačkih dana do umirovljenja i života u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu. Seewald je već ranije objavio razgovor s kardinalom Josephom Ratzingerom „Salz der Erde“ (Sol zemlje), koja je izašla 1996., dok je još bio pročelnik Kongregacije za nauk vjere. Knjiga je brzo postala međunarodni bestseller.

U novoj knjizi papa Benedikt ističe kako ne postoje dvojica papa. „Ja sam, kao i brojni drugi, umirovljeni biskup“, pojasnio je papa Benedikt te istaknuo kako propisi ne dopuštaju ni pomisao na koegzistenciju dvojice papa. Biskupsko sjedište može imati samo jednog službenog biskupa. U isto vrijeme postoji duhovna veza, koju se ne može nikako izbrisati. U knjizi papa Benedikt objašnjava i prijateljski odnos s papom Franjom. Osporio je neke tvrdnje prema kojima se on redovito miješa u javne rasprave. To je, prema njegovim riječima, iskrivljavanje stvarnosti. Posebno ga pogađaju reakcije nekih njemačkih teologa, pa je odlučio radije šutjeti. Iznio je i niz podataka o svom izboru za Papu. Njegov protukandidat je već onda bio Jorge Mario Bergoglio (papa Franjo), a najveći protivnik kardinal Martini. Prema osvrtima medija, umirovljenog 93-godišnjeg papu Benedikta najviše pogađaju sklapanje brakova među homoseksualcima, pobačaji, genetska ideologija i neka genetska istraživanja na ljudima te stvaranje čovjeka u laboratorijima, koje uspoređuje s “duhovnom snagom antikrista” te smatra da je potrebna molitva sveopće Crkve. (kta/ika)

Duhovnost

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG

FRANJEVAČKI IZVORI

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE