PROSLAVA 25. OBLJETNICA SVEĆENIŠTVA

25. JUBILEJ
srp 31 2019 Miriam

Prije 25 godina, u Tomislavgradu je, na svetkovinu sv. Nikole Tavelića, 10. srpnja 1994., mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić za svećenike zaredio sedmoricu članova Hercegovačke franjevačke provincije: fra Branka Radoša, fra Roberta Jolića, fra Ivana Sesara, fra Tomislava Jelića, fra Roberta Kiša, fra Stjepana Martinovića i fra Jagu Soču.

Svoj srebrni jubilej svećeništva proslavili su zajednički u utorak 30. srpnja 2019., osim fra Jage Soče, na službi u Svetoj Zemlji, koji je jubilej proslavio dva dana prije u Kanadi, gdje živi njegova obitelj.

Sveto misno slavlje u župnoj crkvi u Kongori predvodio je provincijal dr. fra Miljenko Šteko, uz nazočnost slavljenika i dvadesetak drugih franjevaca koji su došli osobno čestitati subraći. Bratsko druženje nastavljeno je potom kod šumarske kuće u Grlima iznad Kongore, u predivnoj Božjoj prirodu, gdje se slavljenicima pridružilo još desetak braće.

Provincijal je u svome nagovoru zahvalio braći na 25 godina plodnoga svećeničkog djelovanja, uputio riječi ohrabrenja za nastavak života te naglasio kako provincija hercegovačkih franjevaca ne bi izgledala isto da je svojim djelovanjem nije obogatio veoma brojni naraštaj zaređen 1994. godine. U ime slavljenika riječi zahvale izrekao je fra Robert Jolić, a osobito istaknuo: „Iznad svega zahvaljujemo Gospodinu Bogu koji nas je pozvao u red svećeništva i u redovnički stalež i dao snagu da ostanemo na njivi Gospodnjoj sve do sada – a, ako Bog da, i do kraja života. Radosni smo da smo izabrali i pripadnost Franjevačkom redu i uvjereni da upravo naš Serafski otac upravlja naše korake sve ove godine.“

Navedena sedmorica su na neki način Provincija u malom. Naime, već desetljećima njezini članovi ne djeluju samo u Hercegovini, nego po čitavome svijetu, na tri kontinenta: Europa, Sjeverna Amerika i Afrika i danas u deset država. Tako su i slavljenici djelovali ili danas djeluju, ili su pak bili na studiju u čak osam država: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Austrija, Italija, Švicarska, Sjedinjene Američke Države, Kanada i Sveta Zemlja. Danas: fra Branko Radoš je misionar među hrvatskim odseljenicima u Luzernu u Švicarskoj, fra Robert Jolić župnik u Klobuku, fra Ivan Sesar generalni definitor franjevačkog reda u Rimu, fra Tomislav Jelić župnik u Ružićima, fra Robert Kiš župnik u Izbičnu, fra Stjepan Martinović župnik u Kongori i fra Jago Soče na službi u Svetoj Zemlji. Obavljali su ili obavljaju različite službe ili dužnosti: pastoralne, duhovne, odgojne, upravne (poglavarske), znanstvene, profesorske. Imaju i dvojicu doktora znanosti: fra Ivan Sesar iz crkvenog prava i fra Robert Jolić iz hrvatske povijesti.

Slavljenici zahvaljuju svima koji su na bilo koji način čestitali njihovu obljetnicu, osobito onima koji su nazočili na svetoj misi i fešti u Grlima.

R. Jolić

Duhovnost

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG

FRANJEVAČKI IZVORI

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE