SVEČANI ZAVJETI

SVEČANI ZAVJETI
ruj 16 2019 Miriam

''Da zavjetujući Pravilo i život u Redu manje braće možemo slijediti nauk i stope Gospodina našega Isusa Krista sveto djelujući do smrti'', od Boga i Crkve zatražila su u Međugorju šestorica fratara Hercegovačke franjevačke provincije.

Svečane zavjete položili su: fra Marko Bandić (župa Ružići), fra Tomislav Crnogorac (župa Posušje), fra Zlatko Ćorić (župa Mostar), fra Emanuel Mihael Letica (župa Bukovica), fra Andrija Majić (župa Drinovci) i fra Antonio Primorac (župa Humac).

Misno slavlje na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova predslavio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko uz koncelebraciju 132 svećenika među kojima je bio i njihov odgojitelj fra Ivan Landeka ml., međugorski župnik fra Marinko Šakota, generalni definitor Franjevačkog reda fra Ivan Sesar...

Provincijal je u svojoj homiliji, između ostaloga, kazao: „Braćo i sestre, poziv ove mlade braće Božje je djelo kao i svaki drugi duhovni poziv. Božji dar izliven je u njihova srca, negdje na obali njihovoga života u zbilji one Pavlove teologije iz poslanice Rimljanima“, te je nastavio: „Drago mi je da su kao svoj velikodušan odgovor na taj dar naša mlada braća poželjela izreći večeras ovdje u Međugorju. U župi koja slavi Uzvišenje svetoga Križa, uz 85-tu obljetnicu izgradnje križa na Križevcu.

Drago mi je, jer nigdje tako zorno, kao uz ovu stazu križnoga puta uz Križevac, ne možete osjetiti bol suvremenog čovječanstva, njegovu patnju, izgubljenost, traženje i čežnju. U njegov kamen godinama se urezuje ljudski krik, vapaj, znoj i suze. Ucrtane staze uz Križevac svjedoče o tolikim traženjima i pronalascima. O očišćenju mnogih srdaca koja su s Križevca otišla noseći svu milinu novoga života i svekolikoga blagoslova.“

Na kraju homilije fra Miljenko Šteko zavjetovanicima je poručio: „Predajući svoj život po zavjetima poslušnosti, siromaštva i čistoće pred križem Gospodinovim, nastavite živjeti pod sjenom njegovom. Često pogledajte u križ i ispričajte mu svoju priču života. Recite pred križem svetim sve ono što vam bude teško, što vas bude boljelo. Ali i radost svoju stavite pred križ. I hodite u novosti do kraja života.“ (Međugorje.hr)

Duhovnost

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE

POTVRĐENO PRAVILO FRANJEVAČKOG REDA

GENERALNE KONSTITUCIJE REDA MANJE BRAĆE