UKOP FRA MIRKA BAGARIĆA

UKOP FRA MIRKA BAGARIĆA
ruj 01 2020 Miriam

U nedjelju, 30. kolovoza 2020., u samostanu u Tomislavgradu,
blago u Gospodinu preminuo je njegov sluga svećenik i naš brat fra Mirko Bagarić, u 71. godini života, 51. godini redovništva i  46. godini svećeništva.
Obnašao je službe župnog vikara, župnika, misionara u Švicarskoj, Njemačkoj i gvardijana. Preminuo je kao aktualni glavni urednik Naših ognjišta.
Sv. misa zadušnica slavila se u samostanskoj crkvi Sv. Nikole Tavelića u Tomislavgradu, u ponedjeljak 31. kolovoza 2020. u 16,00 sati. Misno slavlje predvodio je provincijal fra Miljenko Šteko. Koncelebrirali su generalni vikar don Željko Majić, gvardijan fra Sretan Ćurčić i još 57 svećenika. Homiliju je izrekao provincijal fra Miljenko, te na kraju izrazio sućut samostanu i svoj braći, obitelji pok. fra Mirka i njegovoj sestri, č. s. Petri Bagarić. Svoju sućut u ime Biskupskog ordinarijata i Provinciji i č.s. Petri na kraju je izrekao don Željko Majić. U ime Naših ognjišta s nekoliko riječi od fra Mirka se oprostio fra Gabrijel Mioč, a na kraju je fra Mirkov životopis pročitao gvardijan fra Sretan. Na misi je pjevao duvanjski župni zbor. Misa zadušnica slavila se u crkvi gdje su bili svećenici i najbliža obitelj, a vjernici su mogli misu pratiti vani preko razglasa. Na misi je nazočilo veliko mnoštvo vjernika, novaci i bogoslovi, njih dvadesetak, te velik broj časnih sestara. Sprovodne obrede i ukop na groblju Karaula  predvodio je provincijal fra Miljenko. Njegovo tijelo u fratarsku grobnicu spustili su mladi fratri uz pjesmu Kraljice Neba, raduj se.

Fra Mirko je rođen 7. listopada 1949. u Bukovici, župa Bukovica, krsno mu je ime Mirko. Osnovnu školu pohađao je u Bukovici, Mesihovini i Posušju, a klasičnu gimnaziju završio je na Poljudu u Splitu od 1964 d0 1968.
Filozofiju i teologiju studirao je u Sarajevu i Luzernu gdje je diplomirao 1975.
Franjevački habit obukao je 6.11.1969. godine na Humcu, a doživotne zavjete položio 31.3.1974. u Duvnu. Za đakona je zaređen 22.12.1974. u Luzernu, a za svećenika 15.6.1975. u Zürichu.
Svećeničku službu vršio je kao duhovni pomoćnik u Čapljini, misionar u Zurichu, misionar u Augsburgu, gvardijan u Tomislavgradu, župnik u Kongori, drugi meštar bogoslova i samostanski vikar u Zagrebu. U samostanu u Tomislavgradu boravi od 2013. Preminuo je kao župni vikar i aktualni glavni urednik Naših ognjišta. Pokoj vječni daruj mu Gospodine.

Propovijedi

Duhovnost

GENERALNE KONSTITUCIJE REDA MANJE BRAĆE

GENERALNI STATUTI REDA MANJE BRAĆE

Bazilije S. Pandžić, HERCEGOVAČKI FRANJEVCI – sedam stoljeća s narodom

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG