ZLATNA MISA FRA ZORANA SENJAKA

ZLATNA MISA FRA ZORANA SENJAKA
srp 02 2018 Miriam

Zahvalan Bogu za pedeset godina svećeničkoga služenja, u nazočnosti brojnih svećenika, redovnika, redovnica, bogoslova i vjernika, svoju Zlatnu misu je proslavio fra Zoran Senjak, u subotu 30. lipnja 2018., u samostanskoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM u zagrebačkoj Dubravi. Na svetoj misi  je pjevala 'Klapa Janjevo', a ministrirali su naši bogoslovi. Prigodnu homiliju je izrekao fra Draženko Tomić, a svoje govore na koncu misnog slavlja su uputili provincijski vikar fra Ivan Ševo, Tamara Živković Ivanović - u ime zajednice laringektomiranih, Vlado Begić - u ime Zavičajnog društva Posušje, te Ferdo Širić i Zvonimir Martić.

Nakon svečanog misnog slavlja zajedništvo je nastavljeno uz večeru u samostanskim prostorijama. Fra Zoranu od srca čestitamo, zahvalni Bogu za njegov svećenički jubilej i sve dobro što je dosada učinio! Ujedno mu želimo još puno godina dobroga zdravlja i plodonosnog služenja na Gospodnjoj njivi.

Fra Zoran je rođen 20. kolovoza 1944. U Batinu (župa Posuški Gradac) u Hercegovini. Osnovnu školu je završio u Batinu i Posušju, a klasičnu gimnaziju u Zadru i Dubrovniku. U novicijat Hercegovačke franjevačke provincije stupio je 14. srpnja 1962. Na Humcu, a svečane je zavjete položio 15. srpnja 1967. Filozofsko-teološki studij pohađao je u Visokom, Sarajevu i Königsteinu (Njemačka), gdje je diplomirao i zaređen za svećenika 29. lipnja 1968. po rukama biskupa Adolfa Kindermanna. 1976. U Freiburgu (Njemačka) je postigao doktorat iz teologije.

Fra Zoran je službovao u nekoliko samostana i župa u Hercegovini, vršeći službe župnoga vikara, župnika i gvardijana, čuvajući se pritom svake površnosti i držeći se one Senekine: „Tko je svugdje, nije nigdje.“ U sjećanje su mu se ponajviše urezale prve godine svećeničkoga života i djelovanja, a osobito ga je oduševljavalo prenošenje vjerskoga znanja mladim naraštajima na satovima vjeronauka.

Nakon dovršetka gradnje samostana hercegovačkih franjevaca u zagrebačkoj Dubravi u rujnu 1995., imenovan je prvim gvardijanom spomenutoga samostana, a od rujna 2003. služi kao bolnički kapelan u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu. Dakle, posljednjih petnaest godina fra Zoranov život obilježava posebno odgovorna i zahtjevna svećenička služba, a to je pastoralna briga za bolesne i nemoćne u bolnici. Kroz svakodnevne susrete s bolesnima osjeća da svaka bolest ima svoju duhovnu poruku, samo je treba razumjeti i nikada krivo tumačiti. Ne zanosi se time da nekome protumači tajnu bolesti i patnje, ili da dadne odgovor na sva pitanja, nego kao svećenik želi donositi Božju utjehu i biti svjedok Božje blizine onda kada je to najpotrebnije, tj. u patnji i bolesti. Dijeleći svoju svakodnevicu već petnaest godina s bolesnicima, uvjerio se da se u ophođenju s njima ne treba razbacivati praznim riječima. Najčešće je dovoljno da im svojom prisutnošću pokažemo da nisu sami.

Duhovnost

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG

FRANJEVAČKI IZVORI

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE