Framin 2024.

Framin 2024.
lip 01 2024 Miriam

Dana 25. svibnja u Tihaljini održan je susret ministranata iz hercegovačkih franjevačkih župa – FRAMIN.
Autobusi s ministrantima iz 17 hercegovačkih župa počeli su pristizati već prije 9 sati, a na susret je došao 521 ministrant.
Sveta misa je započela u 10.30 sati. Misu je predslavio fra Ljubo Kurtović, koji je također i propovijedao. U svojoj propovijedi je na zanimljiv i interaktivan način djeci približio važnost dolaska na svetu Misu, poslušnosti roditeljima i ljepotu njihova služenja kod oltara.

Koncelebriralo je devet svećenika, a evanđelje je čitao đakon fra Željko Tomić. Misu su svojim pjevanjem animirali framaši Frame Ružići, a čitanja i molitvu vjernika su čitali ministranti iz različitih župa. Crkva je bila ispunjena molitvom, radošću i šarenilom. Na kraju mise sve nazočne je pozdravio fra Jozo Hrkać, provincijski promicatelj duhovnih zvanja i ukazao na program dana po kojem bi se trebalo održati natjecanje u znanju i u sportu.

Nakon zajedničke fotografije, natjecatelji u kvizu su se uputili u Osnovnu školu Antuna Branka i Stanislava Šimića na kviz. Za kviz su bili zaduženi ovogodišnji postulanti.
Rezultati kviza su bili sljedeći:

  1. Humac
  2. Posušje
  3. Široki Brijeg

Za to vrijeme ostatak ministranata je ostao u crkvi gdje suimali priliku čuti svjedočanstvo duhovnog poziva, koje su s njima podijelili novaci fra Mario Širić i fra Joel Sirovina.
Nakon toga uslijedio je ručak, a oko 12 sati su se svi uputili na sportske terene pokraj škole u Tihaljini. Tu su održana natjecanja u nogometu, igrama bez granica i igri graničara.
U nogometu su prvo mjesto osvojili ministranti iz župe Humac, drugo iz Tihaljine te treće ministranti iz župe Široki Brijeg.
U igri graničara prvo mjesto osvojio je Tomislavgrad , drugo Seonica, a treće Čitluk.

Ministranti koji su osvojili prva tri mjesta dobili su prigodne nagrade, a ostalim župama uručene su zahvalnice. Nakon uručenja nagrada i proglašenja pobjednika, molitvom smo se zahvalili Bogu i polagano se uputili nazad u župe s predivnim dojmovima proteklog dana koji je bio je radostan, šaren i lijep.Hvala lijepa našem fra Ljubi i volonterima Frame Tihaljina, Ružići i Vitina.

 

Duhovnost

GENERALNI STATUTI REDA MANJE BRAĆE

Bazilije S. Pandžić, HERCEGOVAČKI FRANJEVCI – sedam stoljeća s narodom

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG

FRANJEVAČKI IZVORI