KNJIGA O POKOJNOM FRA SLOBODANU LONČARU (1915. – 1945.)

kol 09 2022 Miriam

Svjetlost dana ugledala je knjiga pod naslovom: Fra Slobodan Lončar Franjevac i mučenik, tragovi prošlosti i plodovi milosti. Autor je knjige fra Milan Lončar. U impresumu stoji:

Nakladnik: Franjevački muzej U KUĆI OCA MOJEGA. Nakladnik i urednik: fra Milan Lončar.
Lektor: Don Ilija Drmić; Grafičko oblikovanje: Edita Grubišić; Fotografije i dokumente kopirali i restaurirali: Petra Topić, Kristijan Penava i Edita Grubišić; Recenzenti: 1. Fra Ante Marić, 2. Don Ilija Drmić; Tisak: Grafotisak Grude.

Knjigu čine poglavlja: I. Povijesno politički okvir, II. Pokolj hercegovačkih fratara (1942. – 1945.), III. Životopis Ivana (fra Slobodana) do mučeničke smrti, IV. Mučenička smrt između 12. i 13. veljače 1945. u Ljubuškom, V. Fra Umberto: Fra Slobodanu, mrtvom bratu, VI. Svjedočanstva o fra Slobodanu, VII. Nismo ga zaboravili, VIII. Fra Slobodan je mučenik s nadom da će dobiti mjesto na oltaru, IX. Mi molimo za njih, a oni se zauzimaju za nas, X. „Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas“ (Iv 16,16), XI. Završno poglavlje.

Knjiga ima 311 stranica, bogato je kvalitetno ilustrirana, i kao da je i sama ponosna da je tu, da nam iznese svoju tešku, krvavu, ali ponosnu i pobožnu, vjernu istinu. Fra Milan je ovu knjigu pisao otkad god zna za sebe. Zna i za svoga striku fra Slobodana, i samo je Boga molio da mu na dostojan način opiše i javnosti podari njegov život, djelo i mučeništvo.

 

Duhovnost

FRANJEVAČKI IZVORI

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE

POTVRĐENO PRAVILO FRANJEVAČKOG REDA