MISNO SLAVLJE ZA UBIJENE FRATRE - SAMOSTAN DUBRAVA

MISA ZA UBIJENE FRATRE - DUBRAVA
velj 08 2019 Miriam

Zagreb, 7. veljače 2019. (fra A. Bekavac) – U prepunoj crkvi franjevačkog samostana Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Zagrebu na spomen obljetnicu ubijenih širokobrijeških franjevaca slavljena je u 18 sati spomen misa na ubijene fratre. Misu je predvodio Gospićko-senjski biskup preuzvišeni Zdenko Križić u suslavlju braće franjevaca i drugih svećenika susjednih župa. Također je bio i nazočan provincijal franjevaca kapucina fra Jure Šarčević. Prije početka mise pročitana su imena naše ubijene braće fratara.

Gvardijan samostana u Zagrebu fra Svetozar Kraljević u pozdravnoj riječi prije euharistijske službe rekao da je da smo se okupili na slavlje života. Život je Božji dar i volja je Božja da taj život slavimo iako neki nisu imali prigodu proživjeti život jer ih je dohvatila ljudska zloća. Zato smo mi tu da večeras učinimo spomen čin sjećanja i molitve da duše i živote ubijene naše braće istako je fra Svetozar.

Biskup Zdenko Križić u svojoj homiliji istakao je vrijednost žrtve i spremnosti na žrtvu. Nasljedovati Isusa ne obećava posebni status već ponajprije protivljenja s mogućnošću gubitka života zbog svjedočanstva za Isusa. Biskup je istako da su u vrijeme rata ubijeni 694 svećenika, redovnika i redovnica jer su bila ''omiljena lovina komunističke vlasti kojoj je mučenje i ubijanje bila uistinu zabava. Bili su uvjereni da će udarajući pastire raspršiti cijelo stado vjernika.'' istaknuo je biskup Zdenko. Zatim je istakao i podcrtao da ''ovo sjećanje na naše mučenike nema za nakanu pobuđivati u nama mržnju i želju za osvetom. Kada bi ti bilo onda bi mi sami u sebi njegovali zločinca i davali prostora đavlu. Odgovor na mržnju i na zlo je praštanje i ljubav. To je Isusov stav ii tu je srce njegove muke.'' U nadahnutoj propovijedi biskup Zdenko istakao je da je stav ubijenih franjevaca bio onaj stav Isusovih učenika koji se nisu laćali mača niti su na mržnju odgovarali mržnjom i osvetom te istakao: ''Naša pobijena braća nisu potegli nikakav mač da bi se obranili nego su dali svoj život, svoju krv, i te žrtve koliko god bile strašne i bolne, nisu uzaludne, one su pobijedile. Donijele su Crkvi i našem narodu puno Božjeg blagoslova.'' Biskup Zdenko svoju homiliju zaključio je riječima: ''Ovi redovnici mučenici su zasigurno naši zagovornici pred Bogom. Naš narod a napose naša Hercegovina je kroz povijest dala dosta mučenika. Njihovo mučeništvo nije bilo uzaludno, donijelo je puno blagoslova generacijama do naših dana, jer mučeništvo je najplodnije sjeme dobroga i plemenitoga. Zahvalni smo Bogu za njih i molimo ga da takvi u našem narodu nikada ne usfale'' istaknuo je biskup Zdenko.

Franjevački bogoslovi svojim su pjevanjem i asistencijom na sv. misi uveličali ovaj čin vjere i zahvale Bogu za naše franjevačke mučenike. Na licima ljudi vidjela se radost što imamo na nebu zagovornike kod Oca nebeskoga da i nama podari snagu svjedočanske vjere i nade da Bog drži povijest i našu sudbinu u svojim rukama i da nas vodi k sebi.

Zavičajno društvo širokobriježana u samostanskoj dvorani nakon mise priredilo je domjenak za sve koji su došli.

Propovijedi

Duhovnost

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG

FRANJEVAČKI IZVORI

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE