Na Šćitu održan trodnevni susret provincijala i odgojitelja iz RH, BiH i Slovenije

lis 16 2023 Miriam

U prelijepom ambijentu Franjevačkog samostana na Šćitu od četvrtka 12. listopada do subote 14. listopada 2023., održao se radni susret provincijala i odgojitelja iz RH, Slovenije i BiH.

Tema susreta bila je "Zaštita maloljetnika i ranjivih odraslih osoba".

Inicijativa je ovo generalnog definitora Alberta Schmuckija koji je zadužen za zaštitu maloljetnika i ranjivih odraslih osoba u okvirima djelovanja članova franjevačkog reda. Okupljeni su u Južnoslavensku konferenciju provincijala OFM kojoj je predsjednik fra Marko Mrše iz Splitske provincije te je uz njegovu organizaciju i pomoć braće susret i organiziran.

Na susretu sudjeluju provincijali iz sljedećih provincija: iz Ljubljane fra Marijan Čuden, iz Zagreba fra Milan Krišto, iz Zadra fra Tomislav Šanko, fra Marko Mrše iz Splita, fra Jozo Grbeš iz Mostara, iz Sarajeva fra Zdravko Dadić te mnogi drugi odgajatelji.

Sve više svjedočimo zlouporabi i zlostavljanju raznih vrsta, stoga je na ovom susretu velik naglasak na nasilju u obitelji, u zajednicama, te na osobama s intelektualnim teškoćama. Jedan od glavnih ciljeva je preventivno djelovanje u skladu s pozivom svećenika.  Poslana je poruka važnosti rada na preventivi nasilja i pružanju pomoći.

Vjerujemo kako će susret uroditi plodom i pokazati se učinkovit kroz djelovanje franjevaca u skladu s njihovim mogućnostima u svim zajednicama u kojima djeluju.

Božana Nikolić / rama-prozor.info

Duhovnost

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG

FRANJEVAČKI IZVORI

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE