Posveta crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru

lip 30 2023 Miriam

Na večernjoj sv. misi u 18 sati na uočnicu svetkovine sv. Petra i Pavla, zaštitnika mostarskoga franjevačkog samostana, crkve i župe, 28. lipnja 2023., mostarsko-duvanjski biskup msgr. Petar Palić posvetio je crkvu sv. Petra u Mostaru. Završni radovi na potpunom (unutarnjem) uređenju crkve završeni su prije koji dan pa je sve bilo spremno za već odavno najavljenu posvetu crkve – prekrasne, veličanstvene crkve, a koja je prije dvadesetak godina bila samo gomila ruševina stare crkve, uništene u ratu 1992. godine.

Biskup Palić se u svojoj je propovijedi spomenuo i tih ne tako davnih apokaliptičnih događaja kada je crkva bila spaljena i gotovo do temelja uništena srpskim granatama. Bio je to zacijelo jedan od najtežih dana Mostara u Domovinskom ratu: 9. svibnja 1992. Biskup je, gledajući danas novu prekrasnu crkvu koja je nikla na ruševinama stare, spaljene, rekao kako je „ljubav izgradila ono što je nekoć mržnja uništila“.

Makar nije zahvalno spominjati ničije ime posebno, ipak je nemoguće ne spomenuti dvojicu gvardijana, voditelja gradnje. Prvi je ratni gvardijan, sada već pokojni fra Ivan Ševo, koji je započeo impozantnu gradnju i dovršio grube radove. Drugi je aktualni mostarski gvardijan i župnik fra Danko Perutina koji je radove priveo kraju.

Fra Danko je u svome nadahnutom govoru na kraju misnog slavlja zahvalio onima koji su najzaslužniji za izgradnju crkve, kao i za organizaciju proslave posvete nove crkve. Od onih koji su sudjelovali u samome misnom slavlju gvardijan je posebno istaknuo pjevače, a riječ je bila čak o četiri crkvena zbora, koji su za ovu prigodu ujedinili svoje glasove, kako bi slavlje bilo što veličanstvenije: župni zbor Krista Kralja iz Čitluka, zbor sv. Ante s Humca kod Ljubuškoga, zbor „Marija“ iz Mostara i domaći župni zbor sv. Cecilije iz Mostara.

Provincijal fra Jozo Grbeš zahvalio je prije svega svoj braći franjevcima koji su stoljećima na ovim prostorima skrbili za duhovne i svekolike potrebe katoličkoga puka u Mostaru i Hercegovini, a posebice onima koji su vodili radove na obnovi nekoć porušene crkve u Mostaru.

Robert Jolić 

Duhovnost

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG

FRANJEVAČKI IZVORI

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE