PROVINCIJALOVA BOŽIĆNA PORUKA

Ikona
pro 23 2017 Miriam

„…svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze.“ (Iv 1, 5)

Mir vama!

O Božiću jedni drugima pružimo ruku, oprostimo, podarimo mir i iskažimo poštovanje.

Molimo za bolesne, usamljene, zaboravljene i sve koji proživljavaju raznorodne oblike siromaštva. Neka sve njihove tegobe i tjeskobe izliječi milosrdni Isus. Njihov vapaj u vjeri biser je više pred prijestoljem Božjim, jer takvi su uvijek blizu Božjega kraljevstva. Uključimo u naše molitve mnoge naše sunarodnjake koji su potrebni kruha napustili rodnu grudu i, nerijetko, pate u tuđini. Uključimo i one koji su gladni bijeloga kruha krenuli na isti put i koje jednako muči nostalgija. Neka Božić unese svjetlo u sve zbunjene i ogorčene duše. Neka naše mlade ojača vedrinom i zaputi u krilo nade. Neka svim navjestiteljima "radosne vijesti" oživi duboku radost. Da, baš ovakav Božić nam treba ovoga časa u našoj Domovini!

Kralj mironosni pomogao nam da svaku osobnu, obiteljsku, krajevnu i narodnu zbilju prosuđujemo i podnosimo oslobođeni u ljubavi.

Neka Božić ništa ne zasjeni: ni ljudska radost ni ljudska žalost, ni ozračje mnogih protimbi, niti sjena tame, jer - „svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze.“ (Iv 1, 5) Pogledajmo što se to dogodilo! (usp. Lk 2,15). Božićno otajstvo donosi nam oslobađajuću poruku kojom ispovijedamo da je Sin Božji postao čovjekom radi nas ljudi i radi našega spasenja. A naš narod u pučkoj pjesmi dodaje: „S neba siđe dolje radi grješnika, rodi se u štali radi čovjeka.“

Draga braćo i sestre! Majčinskom zagovoru Blažene Djevice Marije, Bogorodice, povjerimo naš hod, kako bismo na našim putevima prepoznali i prepoznavali Emanuela, Boga s nama.

Na dobro nam došao Božić i sveto porođenje Isusovo. Bog mira i svake utjehe bio sa svima nama kroz ove svete dane i u nadolazećoj 2018. godini!

Fra Miljenko Šteko, provincijal

Duhovnost

ŽIVOTOPIS SV. FRANJE ASIŠKOG

FRANJEVAČKI IZVORI

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE