VRIJEDAN DAR HERCEGOVAČKOJ FRANJEVAČKOJ PROVINCIJI I FRANJEVAČKOJ GALERIJI MOSTAR

ožu 12 2024 Miriam

Obitelj pok. akad. kipara Ante Starčevića, supruga Marija i djeca Anamarija i Ante, poklonila je našoj zajednici nulti rad (gips) poprsja blaženoga Alojzija Stepinca. Mi smo ga odlili u bronci u Zagrebu u Ljevaonici umjetnina Ujević, te ga na 25. obljetnicu proglašenja blaženim i 85. obljetnicu od Njegova posjeta našem samostanu postavili 3. listopada 2023. nakon Tranzitusa u naš klaustar u Mostaru.

Ove se godine o. provincijal fra Jozo Grbeš 4. ožujka sastao s obitelji Starčević i tom prigodom od njih dobio novi dar.

Evo DAROVNICE:

Ja, Marija Starčević, supruga pokojnoga akademskog kipara Ante Starčevića darujem Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji Uznesenja BDM, Mostar, Bosna i Hercegovina moje osobno vlasništvo iz fundusa ostavštine mog pokojnog supruga brončani odljev biste fra Grge Martića, rad Ivana Meštrovića. Moj pokojni suprug Ante Starčević bio je zamoljen da obavi restauratorske radove jer je bista bila oštećena.

Marija Starčević (vlastoručni potpis)

Meštrovićev rad je obogatio fundus Franjevačke galerije Mostar koja je iznimno bogata i umjetnički vrijedna. Meštrović sada s drugim slikama i skulpturama čeka adekvatni prostor da bi bili izloženi i dostupni na gledanje svekolikoj javnosti.

Fra Ante Marić

Duhovnost

FRANJEVAČKI IZVORI

MOLITVENIK FRA ANĐELA NUIĆA

SPISI SVETOGA FRANJE I SVETE KLARE

POTVRĐENO PRAVILO FRANJEVAČKOG REDA