Petnaesta nedjelja kroz godinu C

srp 04 2022 Miriam

10. srpnja 2022.

Ulazna pjesma
Ja ću se u pravednosti pojaviti pred tobom, nasitit ću se kad se očituje slava tvoja. (Ps 17, 15)

Zborna molitva
Bože, ti zalutalima pokazuješ svjetlo istine da se na pravi put vrate. Daj svim kršćanima da odbace što je kršćanstva nedostojno, a traže što mu priliči. Po Gospodinu.

Darovna molitva
Gospodine, pogledaj darove Crkve moliteljice da po pričesti napredujemo u svetosti života. Po Kristu.

Pričesna pjesma
Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje, i ja u njemu, govori Gospodin. (Iv 6, 57)

Popričesna molitva
Gospodine, primili smo tvoje darove. Daj da svakim slavljenjem ovog otajstva napredujemo u svetosti života. Po Kristu.

Prvo čitanje Pnz 30, 10-14
Blizu ti je riječ da je vršiš.

Čitanje Knjige Ponovljenog zakona
Mojsije je govorio narodu: »Poslušaj glas Gospodina, Boga svoga, držeći njegove zapovijedi i njegove naredbe zapisane u knjizi ovoga Zakona! Obrati se Gospodinu, Bogu svome, svim srcem svojim i svom dušom svojom. Ova zapovijed što ti je danas dajem nije za te preteška niti je od tebe predaleko. Nije na nebesima da bi rekao: ’Tko će se za nas popeti na nebesa, skinuti nam je i objaviti da je vršimo!’ Nije ni preko mora da bi mogao reći: ’Tko će preko mora za nas poći, donijeti nam je i objaviti da je vršimo!’ Jer blizu ti je riječ, u tvojim ustima i u tvome srcu, da je vršiš.« Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam Ps 69,14.17.30-31.33-34.36ab.37

Pripjev: Tražite, ubogi, Gospodina i oživjet će vam srce.

Tebi se molim, Gospodine,
u vrijeme milosti, Bože;
po velikoj dobroti svojoj ti me usliši,
po svojoj vjernoj pomoći!
Usliši me, Gospodine,
jer je dobrostiva milost tvoja,
po velikom milosrđu obazri se na me!

A ja sam jadnik i bolnik –
nek me štiti tvoja pomoć, o Bože!
Božje ću ime hvaliti popijevkom,
hvalit ću ga zahvalnicom.

Gledajte, ubogi, i radujte se,
nek vam oživi srce, svima koji Boga tražite.
Jer siromahe Gospodin čuje,
on ne prezire sužanja svojih.

Jer Bog će spasiti Sion
– on će sagradit gradove Judine.
Baštinit će ga potomci slugu njegovih;
prebivat će u njemu oni što ljube ime Božje.

Drugo čitanje Kol 1,15-20
Sve je po njemu i za njega stvoreno.

Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Kološanima
Krist Isus slika je Boga nevidljivoga, prvorođenac svakog stvorenja. Ta u njemu je sve stvoreno na nebesima i na zemlji, vidljivo i nevidljivo, bilo prijestolja, bilo gospodstva, bilo vrhovništva, bilo vlasti – sve je po njemu i za njega stvoreno:
on je prije svega i sve stoji u njemu. On je glava tijela, Crkve; on je početak, prvorođenac od mrtvih, da u svemu bude prvak. Jer svidjelo se Bogu u njemu nastaniti svu puninu i po njemu – uspostavivši mir krvlju križa njegova – izmiriti sa sobom sve, bilo na zemlji, bilo na nebesima. Riječ Gospodnja.

Pjesma prije evanđelja usp. Iv 6, 63c.68c
Riječi tvoje, Gospodine, duh su i život; ti imaš riječi života vječnoga!

Evanđelje Lk 10, 25-37
Tko je moj bližnji?

Čitanje svetog Evanđelja po Luki
U ono vrijeme: Neki zakonoznanac usta i, da Isusa iskuša, upita: »Učitelju, što mi je činiti da život vječni baštinim?« A on mu reče: »U Zakonu što piše? Kako čitaš?« Odgovori mu onaj: Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim; i svoga bližnjega kao sebe samoga!« Reče mu na to Isus: »Pravo si odgovorio. To čini i živjet ćeš.« Ali hoteći se opravdati, reče on Isusu: »A tko je moj bližnji?« Isus prihvati i reče: »Čovjek neki silazio iz Jeruzalema u Jerihon. Upao među razbojnike koji ga svukoše i izraniše pa odoše ostavivši ga polumrtva. Slučajno je onim putem silazio neki svećenik, vidje ga i zaobiđe. A tako i levit: prolazeći onuda, vidje ga i zaobiđe. Neki Samarijanac putujući dođe do njega, vidje ga, sažali se pa mu pristupi i povije rane zalivši ih uljem i vinom. Zatim ga posadi na svoje živinče, odvede ga u gostinjac i pobrinu se za nj. Sutradan izvadi dva denara, dade ih gostioničaru i reče: ’Pobrini se za njega. Ako što više potrošiš, isplatit ću ti kad se budem vraćao.’« »Što ti se čini, koji je od ove trojice bio bližnji onomu koji je upao među razbojnike?« On odgovori: »Onaj koji mu iskaza milosrđe.« Nato mu reče Isus: »Idi pa i ti čini tako!« Riječ Gospodnja.

Homiletsko razmišljanje

Papa Franjo

Nedjelja, 10. srpanj 2016.

Po dobrim djelima naša vjera klija i donosi rod

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Danas nam liturgija predlaže prispodobu o "dobrom Samarijancu" preuzetu iz Evanđelja po Luki (10, 25-37). Ona, u svojoj jednostavnoj i poticajnoj priči, pokazuje način života u čijem središtu nismo mi sami, već drugi, s njihovim teškoćama, koje susrećemo na svom životnom putu i koji od nas traže da im pomognemo. Drugi traže od nas da im pomognemo. A kada nas za druge nije briga tu nešto ne valja: nešto u tome srcu nije kršćansko. Isus koristi ovu prispodobu u razgovoru sa zakonoznancem o dvostrukoj zapovijedi koja omogućuje ulazak u vječni život: ljubiti Boga svim svojim srcem i bližnjega svoga kao sebe same (rr. 25-28). "Da – odgovara zakonoznanac – ali, reci mi, tko je moj bližnji?" (r. 29). Mi također možemo postaviti sebi to pitanje: tko je moj bližnji? Koga moram ljubiti kao sebe samog? Svoje rođake? Prijatelje? Zemljake? One koji su iste vjere kao i ja?... Tko je moj bližnji?

Isus odgovara ovom prispodobom. Čovjeka, na putu iz Jeruzalema u Jerihon, napala je skupina razbojnika, pretukli su ga i ostavili. Tim putem je najprije prošao svećenik, a zatim levit, koji se, kad su vidjeli ranjenoga, nisu zaustavili već su produžili dalje (r. 31-32). Zatim prođe neki Samarijanac, to jest stanovnik Samarije koju su Židovi prezirali, jer nisu opsluživali pravu religiju; a baš on, vidjevši toga nesretnika, "sažali se pa mu pristupi i povije rane […], odvede ga u gostinjac i pobrinu se za nj" (rr. 33-34.). Sutradan je skrb za njega povjerio vlasniku gostinjca, platio za njega i rekao da će platiti i sve dodatne troškove (usp. r. 35).

Tada se Isus obraća zakonoznancu i pita ga: "Što ti se čini, koji je od ove trojice – svećenik, levit, Samarijanac – bio bližnji onomu koji je upao među razbojnike?" A ovaj naravno, kako je bio oštrouman, odgovara: "Onaj koji mu iskaza milosrđe" (rr. 36-37.). Na taj je način Isus stubokom preokrenuo početnu zakonoznančevu – ali i našu! – perspektivu: ne trebam druge kategorizirati kako bih se odlučio tko je moj bližnji, a tko ne. O meni ovisi hoću li ili ne biti bližnji – to je moja odluka –, o meni ovisi hoću li biti bližnji osobi koju susrećem i koja treba pomoć, pa bio to i stranac ili čak neprijatelj. Isus zaključuje: "Idi pa i ti čini tako" (v 37.). Lijepa pouka! I to ponavlja svakome od nas: "Idi pa i ti čini tako"; budi bližnji bratu i sestri koje vidiš u nevolji. "Idi pa i ti čini tako". Činiti dobra djela, a ne samo govoriti prazne riječi. Pada mi na pamet ona pjesma: "Parole, parole, parole" (Riječi, riječi, riječi).

Ne, nego djela, djela. Po dobrim djelima, koja činimo s ljubavlju i radošću drugima, naša vjera klija i donosi rod. Zapitajmo se – svaki od nas neka u vlastitom srcu odgovori – zapitajmo se: je li naša vjera plodna? Donosi li naša vjera dobra djela? Ili je besplodna, te stoga više mrtva nego živa? Postajem li bližnji ili jednostavno prolazim pokraj? Pripadam li onima koji druge dijele po vlastitom ukusu? Ta si je pitanja dobro češće sebi postaviti, jer ćemo na kraju biti suđeni prema djelima milosrđa. Gospodin će nam možda reći: Sjećaš li se onoga dana, na putu između Jeruzalema i Jerihona? Onaj polumrtvi čovjek bio sam ja. Sjećaš li se? Onaj ogladnjeli dječak sam bio ja. Sjećaš li se? Onaj selilac kojega toliki žele odbaciti, bio sam ja. One bake i djedovi, napušteni u staračkim domovima, bio sam ja. Onaj bolesnik u bolnici, kojega nitko ne pohodi, bio sam ja.

Neka nam Djevica Marija pomogne kročiti putem velikodušne ljubavi prema drugima, putom dobrog Samarijanca. Neka nam pomogne živjeti najvažniju zapovijed koju nam je Krist ostavio. To je put koji vodi u vječni život.

 

Propovijedi

svibnja 20 2023
svibnja 13 2023
svibnja 06 2023