Presveto Srce Isusovo

lip 10 2021 Miriam

Velik je dan ovoga petka

U svetom misnom evanđelju kojega čitamo na svetkovinu Presvetoga Srca Isusova Crkva nas vraća na središnje otajstvo cjelokupne povijesti spasenja. Slušamo tako odlomak svetoga evanđelja po Ivanu i onu scenu u kojoj Isusu odlučiše okončati Muke na križu ne shvativši da je on već umro. Željeli su Isusu prebiti golijeni da umre na križu prije negoli svane subota Pashe. To je sveti pisac izrazio riječima: “jer velik je dan bio one subote.” Ipak, kada su Isusu htjeli prebiti golijeni, shvatili su da tome nema potrebe i - da se ispune Pisma - kaže nam sveti Ivan odlučiše Isusu probiti kopljem njegov bok, a iz boka namah potekoše krv i voda.

Otpočetka je Crkva u ovome činu prepoznavala snagu i svoj izvor, kao i prvotnu misiju koju joj je Isus ostavio - krstiti sve narode u Ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Upravo ta je misija središnja i ključna misija kršćanstva te je cijela Crkva u svim svojim razdobljima povijesti - i unatoč svim ljudskim slabostima - pokušavala činiti upravo to: krštenjem zajednici spašenih privoditi uvijek nove duše.

Bog pak ovu svoju misiju uvijek prati i svojim blagoslovima. U različitim razdobljima kršćanske povijesti on je to činio na različite načine. Redovito je sebi podizao svjedoke i one koji su u njegovo ime pozivali cijelu Crkvu na povratak izvorima vode i krvi. U određenim trenucima Bog je tako i nadahnjivao određene vrste pobožnosti kojima je svoj puk privodio bliže k sebi. Mi danas slavimo blagdan koji je potekao upravo iz jedne takve pobožnosti.

Bog se i ovdje poslužio ljudima kako bi Crkvu još jednom usmjerio na put obraćenja. Upravo je pobožnost Presvetom Srcu Isusovu kroz duge godine nadahnjivala cjelokupnu duhovnost Crkve. Ova jednostavna i ljudima tako bliska pobožnost usmjeravala je na ono bitno: svetu misu, ispovijed, redovitu molitvu i nadasve na uzdanje u Milosrdno Srce Sina Božjega. Svijetu koji je kroz stoljeća bi ogrezao u paklu rata, nerazumijevanja i sukoba upravo je Božansko Srce Isusovo bilo izvor nadahnuća.

I u ovo naše vrijeme potrebna nam je ista duhovna snaga koja se dobiva na istim izvorima: sakramentalnom životu u kojem nas Krist čisti Krvlju koja poteče iz probodenoga boka i poji vodom života. Usmjerimo zato svoj pogled na Presveto Srce Isusovo. Veliki je dan ovoga petka kada slavimo ovaj veliki blagdan. To Srce koje je blago i ponizno, koje je ljubavlju ispunjeno i koje milosrđem prožima svijet nek nam se smiluje i učini i srca naša takvima: svetima, poniznima i milosrdnima.

fra Antonio Musa